Op 26 april 1937 werd na een toertocht van een aantal motorrijders in de toenmalige beroemde bovenkamer van Hotel Langeler te Hengelo Gld) de Hengelose Auto- en Motorver. HAMOVE opgericht. Deze mannen van het eerste uur waren dokter Dwars, baron van Dorth tot Medler, Roelof Kreunen, Marinus Wijnbergen, Gerrit van de Weer, Bernhard Hulshof en Gerrit Willems.
Cross op 't Zand met o.a. Nölle Wolsink en Toon Overmaat
In de eerste jaren waren de activiteiten voornamelijk gericht op toertochten en oriënteringsritten. Tijdens de oorlogsjaren lagen de activiteiten stil, maar in 1946 werd er weer gestart met een motorcross op landgoed ’t Zand, dat later een meer dan landelijke bekendheid kreeg door de song Oerend Hard van Normaal. Een van de deelnemers was Nölle Wolsink, die van 1960 tot aan zijn overlijden in 1984 de HAMOVE naar grote hoogte stuwde.
HAMOVE heeft bekende crossers voortgebracht, waarvan Bennie Hartelman en wereldtopper Gerrit Wolsink, de vliegende tandarts, wel de bekendste zijn. Een hoogtepunt in de crosshistorie was de organisatie van de GP 250 cc cross in 1980.
Gerrit Wolsink in 1974
Het jaar 1989 was een triest jaar voor HAMOVE. In een klap was circuit ’t Zand en trainingscircuit Wossinkbos voor de cross verloren.
Start wegrace 50 cc in 1967
Gerrit Oortgiesen, zelf racer en in die tijd bestuurslid, kwam in 1967 met het voorstel in Hengelo (Gld) een wegrace te organiseren. Er werd naar een circuit gekeken en gevonden in de buurtschap Varssel, die de naam Varsselring kreeg. Begonnen werd in 1967 op een weggetje van 3 meter breed en voorzien van een dunne slijtlaag. In de loop der jaren is er heel veel aan veranderd, wegen verbreed, prachtige slijtlagen aangebracht, bochten verbreed, zoveel mogelijk obstakels opgeruimd en als laatste de nieuwe parallelweg aangelegd, dit alles om de veiligheid voor coureurs en publiek zo optimaal mogelijk te maken.
Start wegrace in 1974
Het verven van de witte lijnen langs het circuit. Toon "De Verfkearl" Overmaat.
Op circuit Varsselring zijn vele prachtige en spannende duels uitgevochten, waarbij de Molenbocht, met daarin de in 1975 door de vereniging aangekochte molen, heel vaak de scherprechter was.
De Molen - lang geleden (foto Guus Doornink)
1974
Circuit Varsselring heeft door de races een meer dan internationale bekendheid gekregen. Het jaar 1976 was een topjaar met 20.000 betalende bezoekers. Bij de internationale wedstrijden die ieder jaar eind april of begin mei worden georganiseerd, komen tussen de 7.500 en 10.000 bezoekers, die altijd de gezellige sfeer die er heerst, op prijs stellen. Ieder jaar probeert het bestuur een voor het publiek aantrekkelijk programma samen te stellen, zo dat er gezegd wordt: volgend jaar gaan we weer naar de Varsselring.
Boet van Dulmen en Bruno Kneubuhler - zij aan zij in 1974
Naast de wegraces zijn er nog meer activiteiten in de vereniging. De actieve afdeling Hamove Touring verzorgt ieder jaar een aantal toerritten per motor, die veel deelnemers trekken.
Slick ’96, de minibike afdeling van HAMOVE was jarenlang actief op het gebied van trainingen en wedstrijden van demo’s voor de kleine motoren.
De internationale Veteranenrally, een rit voor motoren van voor 1941, staat al jaren op de Hamove-kalender en is altijd een vast programma onderdeel. De Veteranencommissie tekent voor de organisatie.
Elk jaar eind november komt de Offroad commissie met de grote Offroad rit. “Prachtige rit”, hoor je deelnemers telkens zeggen. En deelnemers zijn er genoeg, in 2010 zelfs ruim 1200.
Tijdens de jaarlijkse kermis, de 2e woensdag in juli, wordt in de kom van Hengelo (Gld) een motorevenement georganiseerd. Aan de organisatie van dit spectaculaire gebeuren draagt HAMOVE haar steentje bij.
Tenslotte wordt op de eerste zondag in de maand februari de grote winter wandeltocht gehouden.
Zoals u ziet: veel te beleven bij HAMOVE.
HAMOVE, een vereniging voor recreatief en sportief motorrijden.